Finland bjuder verkligen upp till dans när det kommer till sevärdheter och aktiviteter för hela familjen. Den magiska naturen bidrar starkt till många fantastiska upplevelser man inte får missa när man besöker Finland.
I finska Lappland kan ett av de mest imponerande norrskenen i världen upplevas och om vintern kan spektaklet upplevas i stort sett hela tiden. Den som har möjlighet att resa i norra Finland under sommartid bör inte missa att njuta av det fantastiska dygnsljus som sker när solen håller sig uppe i hela två månader. Lapplands natursköna omgivningar ger även stora möjligheter till riktigt bra skidåkning. Skidsäsongen kan pågå i hela sex månader, från oktobers slut ända in i maj. "Ylläs" erbjuder bland annat imponerande skidspår på över 30 mil och är där igenom det längsta i Europa.
Helsingfors har mängder av sevärdheter och aktiviteter att ta del av. Detta är en stad som verkligen överraskar med spännande och underhållande innehåll. Ett måste att besöka är sjösättningen "Sveaborg (Suomenlinna)" bestående av fyra öar dit man smidigt tar sig med färja. Här kan man uppleva Finlands historia på ett äkta och spännande sätt med avslöjande krigsdetaljer längs ett fint promenadstråk.
Den pampiga Domkyrkan belägen på Senatstorget (som i övrigt står plats för flera andra intressanta sevärdheter) i Helsingfors hör till de mest besökta platserna i Finland. Kyrkan som är från mitten av 1800-talet går i en nyklassisk stil och är ritad av C.L. Engel. Den som har möjlighet att besöka Domkyrkan i Åbo, som är vackert belägen vid en porlande å, får absolut inte heller missa detta då det anses vara Finlands nationalhelgedom med anor från 1300-talet.
Åbo slott är en annan historisk sevärdhet med otroliga samlingar och lämningar från forntid till nutid, vilket även är riktigt spännande för barn att uppleva!
I Helsingfors finns landets största utbud av kulturella sevärdheter som museum och teatrar. Konstmuseet Ataneum bör man verkligen besöka, här hänger otroligt vacker och spännande konst av stora finska konstnärer i smakfullt inredda salar. Finlands Nationalmuseum återfinns även det i huvudstaden och bjuder främst på konst om finsk historia från forntiden och framåt. Nationalmuseet erbjuder dessutom ett särskilt rum för besökande barn med aktiviteter för barn i alla åldrar.
Barnens Finland innehåller några av Skandinaviens betydande karaktärer så som självaste Jultomtens hem "Rovaniemi" där man kan strosa runt och ha roligt. Här finns allt från mysiga och charmiga små affärer till spännande aktiviteter och så klart det magiska besöket hos självaste jultomten. De lustiga och kända mumintrollen är skapade av finska författaren och illustratören Tove Jansson och som barnfamilj bör man inte missa ett besök i Muminvärlden i Nådendal.
Finlands 33 nationalparker har en total areal på ca 7.770 km², det absoluta flertalet med mångsidig service för besökare. Dessutom har Forststyrelsen grundat friluftsområden i olika delar av landet, områden som tack vare sin goda serviceberedskap har fått mycket gott anseende bland vandrare och sportfiskare.
I Hiking Finland har vi plockat fram 12 vandringsrutter som skall passa både dej som är nybörjare och du som är van vandrare (text på engelska). Mer om naturskyddsområdena finns på Forststyrelsen sidor metsa.fi
Visst nappar det! De vanligaste fiskarna är gädda, abborre och gös, lake, siklöja och sik. De populäraste ädelfiskarna är lax, sjööring, havsöring och bäckforell. Det är tillåtet att meta och pilka utan tillstånd. För annat fritidsfiske krävs fiskekort. På Fishing Finland -sidorna finner du mera om fiske och fiskepaket. Sidorna är på engelska.
På Winter Wonderland -sidorna hittar du massor av tips och aktiviteter för vinterhalvåret, för kortade vistelser upp till flera veckor.
I Helsingfors Vinterträdgård är det jultomtarna som pyntar bland blommorna och Alexandersgatan är en enda lång julgata ända från slutet av november. Annorlunda julrätter, hemlagade delikatesser som hör det finska julbordet till, hittar du på S:t Tomas marknad i Esplanadparken hela december.
Det kan vara jultårtor, små smördegsbakverk med fyllning av plommonsylt, pepparkakor, röda äpplen, rosoll (sillsallad utan sill) och ugnsbakade lådrätter av potatis, morötter och kålrot.
Finlands äldsta stad Åbo är den finska julkulturens hem, och här kan du uppleva en lugn och stämningsfull jul från första advent till trettondag jul. På Åbo slott bor den osynlige Tomtegubben som kan bli synlig just under december månad. Nötknäpparen, en balett för hela familjen, hör också till de populära årligen återkommande evenemangen.
Jultomten bor i Finland, på fjället Korvatunturi, men har sitt kontor i Rovaniemi i Jultomtens by vid polcirkeln. I Lappland landade i fjol 775 plan med barn och vuxna från hela världen som skulle besöka tomten
Att bila i Finland är lätt. Vägarna är väl skyltade och vägnätet utmärkt, liksom vägarnas kvalitet. 77.993 kilometer är allmän väg, 8.575 km huvudväg. Alla huvudvägar har nationella vägnummer samt Europanummer. Vid kusten kan man se både finska och svenska vägskyltar. Vägskyltarna på de allmänna vägarna har vit text mot blå bakgrund, medan de privata vägarna har vit text på svart botten. Vägskyltar med blå bakgrund används också i städerna och på motorvägarna. Trafikreglerna är desamma som i Sverige.
Vägarna är normalt belagda med asfalt eller oljegrus. Viker man av från huvudvägarna kan man hamna på grusvägar, men dessa har ofta fått lerbehandling som gör underlaget solitt. några bra ord att kunna är tietyö (vägarbete) aja hitaasti (kör långsamt), kapea silta (smal bro), kokeile jarruja (kontrollera bromsarna), kelirikko (dåligt väglag), lossi (färja), irtokiviä (se upp för lösa stenar), heikko tienreuna (svag vägkant), ajo sallittu omalla vastuulla (kör på eget ansvar), aluerajoitus (regional hastighetsgräns).
Det finländska vägverket lämnar realtidsinformation dygnet runt om väglag, trafik och vägarbeten på de allmänna vägarna samt färjetidtabeller. Uppgifterna baseras på data som automatiskt samlats in från vägarna samt observationer som myndigheterna informerat om. Samarbetspartners är polisen, kretsalarmeringscentralerna och gränsbevakningen, Vägverkets produktion och entreprenörer, kommunerna, vägservicemännen och radion. Mer information på tieh.fi. Vägverkets trafikcentraler samlar in och förmedlar information via olika medier samt ger information på Vägtrafikantlinjen 0200-2100. Trafik- och vägväderuppgifterna samt bilderna från väglagskamerorna uppdateras ofta; tryck på refresh/reload för uppdatering.
Finska Turistbyrån har gjort några förslag till bilturer som omfattar de ur turistisk synvinkel mest lockande och med service bäst utrustade regionerna, städerna och kommunerna vid de mest omtyckta turistlederna.