Finska högtider

Vad är Vappen och Vändagen och på vilken högtid åker egentligen finländarna gärna pulka? De finländska högtidsdagarna är fulla av tradition och firas med stolthet och stor glädje. Här lär du känna dem ännu bättre.

Alla hjärtans dag, 14 februari

Valentine´s Day har blivit Ystävänpäivä på finska och Vändagen på finlandssvenska. I Finland betonas också ofta vänskapen mer än romantiken denna dag. Så sprid kärlek till alla goda vänner och alla som kan bli!

Valborgsmässoafton, 30 april

Sista dagen i april är en stor studenthögtid och en folkfest I Finland. På finska heter det Vappu och på finlandssvenska Vappen Studentmössan åker gärna på och det dricks Sima som är gjort på vatten, citron, farinsocker och lite jäst. Trassliga struvor och munkar är frestande godsaker som man absolut måste pröva. På Glada Vappen gäller picknick i parken med bubbel, konfetti, ballonger och serpentiner. Mer och mer av våra liv spenderas dock på internet. Självklart måste vi tipsa om vad du där kan underhålla dig med på självaste Valborg.

Fastlagstisdagen, tisdagen 7 veckor innan påsk

Pulkaåkning på fastlagstisdagen är en lång och skojig tradition. I Åbo och Vasa ordnas varje år evenemanget Fastlaskiainen. I Helsingfors finns motsvarande: Laskiaisrieha. Efter pulkan finns det säkert gott om plats för en bulle, ungefär som den svenska semlan med mandelmassa och grädde. Den finska godsaken finns också med sylt, vanligtvis hallonsylt.

Påsken

I Finland inleds påskfirandet redan på palmsöndagen då en del barnen går påskkärring, främst i östra Finland. I västra Finland är det påskafton som påskkärringarna tar på sig hucklet och påskar. Barnen går från dörr till dörr, lämnar över pyntade videkvistar och läser en ramsa: "Virvon varvon, tuoreeks terveeks, tulevaks vuodeks, vitsa sulle, palkka mulle". På svenska blir det ungefär: "Ris, ris för årets hälsa, ris till dig och lön till mig". Som tack för kvisten och ramsan kan de få lite godis, som chokladägg.

På påskbordet är lamm en viktig varmrätt och till efterrätt smakar den traditionella memman. Den bruna, klibbiga memman är gjord på rågmjöl, rågmalt och sirap och äts oftast med socker och grädde. Pasha är en annan efterrätt som härstammar från Karelen och Ryssland. Den görs på kvarg, grädde, socker, ägg och smör och kryddas med russin, torkade frukter, citron eller vanilj.

Midsommar

Midsommar i Finland är precis lika viktig och stor som i Sverige. Finsk midsommar, Juhannus på finska, firas med dans, bastu, bad och en stor midsommareld, helst vid en strand. Befinner du dig i närheten av Helsingfors på midsommarafton, hålls ett traditionellt firande på Fölisön/Seurasaari med en stor eld och dans runt stången.

Självständighetsdagen, 6 december

Firas som landets nationaldag, till minne av frigörelsen från Ryssland 1917. En dag då den finska nationalsången Maamme (Vårt land). På självständighetsdagen brukar man tända två blåvita ljus i fönstret.

Jul, 24-26 december

Jultomten eller julgubben, heter joulupukki på finska som betyder julbock på svenska. Han har sin verkstad i finska Lappland och är man en riktigt jul-fantast kan man vända blickarna mot Rovaniemi. Där finns en stor Santa Park som har öppet från november till januari och som ger tillfälle att lämna önskelistor, träffa tomtenissarna etc.

På det finländska julbordet är olika läckra lådor vanliga, som kålrotslåda, morotslåda, potatislåda. Andra rätter är rosoll (rödbetssallad), risgrynsgröt, sill, julskinka och lax. Till efterrätt bjuds det på pepparkakor, plommonkräm, praliner, och jultårtor. Jultårtorna är smördegsbakelser med plommonmarmelad. Man dricker glögg med mandel och russin. Hyvää Joulua!